KONSULTACJE DIETETYCZNE

  • w nadwadze i otyłości
  • w cukrzycy, również cukrzycy ciężarnych
  • w chorobach gastrologicznych
  • w chorobach nefrologicznych
  • w chorobach nowotworowych
  • w chorobach układu krążenia - Medycyna Żywienia - Dr Ornish's Program for Reversing Heart Disease
a także:
  • dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
  • w okresie menopauzy
  • w leczeniu przeciwgrzybiczym
  • w leczeniu alergii
  • poprawiające funkcjonowanie mózgu

 

Pierwsza wizyta

Pierwsza konsultacja dietetyczna ma na celu poznanie przyczyny problemu, dlatego wymagane są aktualne wyniki badań:

  • morfologia,

  • profil lipidowy(cholesterol całkowity, HDL, LDL),

  • TSH,

  • glukoza na czczo

  • oraz "żywieniowy rachunek sumienia" z ostatnich 3 dni.

Podczas pierwszej wizyty, która zajmuje godzinę, w gabinecie w Poznaniu przeprowadzony zostanie wnikliwy wywiad oraz pomiar składu ciała certyfikowanym analizatorem japońskiej firmy TANITA. Następnie zostanie zaproponowana indywidualna dietoterapia. W przypadku odchudzania wspólnie z pacjentem zostanie określony realny cel. Po upływie kilku dni pacjent otrzymuje indywidualną, zbilansowaną dietę.

Kolejne wizyty, które zwykle odbywają się, co 2-3 tygodnie umożliwiają nadzorowanie diety i korektę ewentualnych błędów żywieniowych. Po raz kolejny zostanie dokonana analiza składu ciała, aby sprawdzić czy ubytek masy ciała dotyczy tkanki tłuszczowej czy np. tylko wody lub tkanki mięśniowej. Każda wizyta jest dobrą okazją, aby zadawać nurtujące pytania, ponieważ im większą świadomość tym większa motywacja.

W przypadku osób przewlekle chorych, po ustaleniu indywidualnej diety kolejne wizyty nie są tak często wymagane jak w przypadku osób odchudzających się.

Szkolenia i wykłady

W związku z rosnącym zainteresowaniem tematyką zdrowego odżywiania oraz dietetyką leczniczą oferuję:

Szkolenia i warsztaty dla pracowników firm oraz pacjentów

      1. Świadomość to podstawa do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych

      2. Tajemnice odchudzania

      3. Dieta wspomagająca funkcjonowanie mózgu

      4. Bioflawonoidy - naturalne rozwiązania, zastrzyk młodości

      5. Dietoterapia w niewydolności nerek

      6. Dieta ketogenna w leczeniu epilepsji

      7. Medycyna żywienia

Udział w kampaniach promocyjnych

      1.Opracowanie materiałów merytorycznych dla firm i prasy

      2.Wywiady i rekomendacje

      3.Prowadzenie infolinii

Analizator składu ciała

Podczas każdej wizyty w gabinecie dietetyka w Poznaniu dokonana zostanie analiza składu ciała, metodą bioimpedancji (z ang. Body Impedance Analysis) certyfikowanym urządzeniem japońskiej firmy TANITA. Metoda ta polega na pomiarze oporu elektrycznego tkanek, zakładając, że tkanka mięśniowa w około 80% składa się z wody i elektrolitów, w związku z tym jest dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego.

Tkanka tłuszczowa, ponieważ zawiera znacznie mniej wody (ok. 20%), automatycznie stawia większy opór. Analiza taka daje pełen obraz zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, masy kostnej, zawartości wody w organizmie oraz określa podstawową przemianę materii.

Pomiar składu ciała metodą BIA jest niezbędny w procesie odchudzania lub treningu, ponieważ szczegółowo ukazuje różnice w poszczególnych tkankach podczas kolejnych wizyt. W przypadku osób z chorobami przewlekłymi np. u pacjentów nefrologicznych bardzo szybko można wykryć nieprawidłowości w zawartości wody w organizmie. Analizator firmy TANITA posiada certyfikat medyczny i zapewnia nieinwazyjny, bardzo szybki i prosty pomiar.

http://www.eam.pl